Angelusinstituut

Afbeelding1Cover

(c) Jolien Fagard

Afbeelding2
Afbeelding3
previous arrow
next arrow

Architecturaal werd een compact gebouw ontworpen voor 250 lagere-schoolkinderen, 120 kleuters en 42 peuters. De logische invulling werd gecreëerd door een grote repetitiviteit van de klaslokalen en een rechtlijnige structuur van grote schachten over de verschillende bouwlagen heen. Deze architectuur zorgde vanzelf voor een overzichtelijke opbouw van beperkte technische netten vanuit de technische lokalen op het dak of in de kelder doorheen het beschermd volume.

Alhoewel passiefbouw in eerste instantie een kwestie is van isolatiewaarden en luchtdichtheid kon ook de door BOTEC ontworpen HVAC-installatie een belangrijke bijdrage leveren in het beperken van het warmteverlies. Zo werd er gekozen om twee luchtgroepen in een technisch lokaal op het dak binnen het beschermd volume te plaatsen, waarbij de hoofdkanalen vanuit de schachten perfect aansluiten op dat technisch lokaal zodat er geen transport van lucht in buitenomgeving gebeurt. In het gebouw is er maximaal gekeken naar het beperken van het energieverbruik. Het gebouw werd ontwikkeld haast zonder koudebruggen en er werd heel veel aandacht geschonken aan de luchtdichtheid.

Doordat de compacte stookplaats zich op het dak bevindt en de doucheruimten zich bij de kleedkamers in de kelder bevinden, was het logisch om de beperkte hoeveelheid sanitairwarmwater lokaal te produceren door middel van een elektrische boiler die in zijn geheel het sanitairwarmwater veel zuiniger produceert in vergelijking met een circulatieleiding sanitairwarmwater die constant op temperatuur moet blijven.

Het Sint-Angelusinstituut ligt letterlijk naast de E40 waar dagelijks een grote hoeveelheid fijnstof wordt gecreëerd door het passerende verkeer. er werd de evidente keuze gemaakt om het gebouw te ventileren met een ventilatiesysteem D. Naast de voordelen op akoestisch vlak omdat in een ventilatiesysteem C met raamroosters niet al het omgevingsgeluid wordt tegengehouden gaf deze keuze ook de mogelijkheid om een dubbele filtering te doen op de aanzuigzijde van de luchtgroepen. De filters die geplaatst zullen worden voldoen aan de hoogste filtereisen met betrekking tot fijnstofdeeltjes in de lucht.

Bijkomend is het belangrijk dat het CO2-gehalte in de klasklokalen te allen tijde beperkt blijft aangezien de bezetting van de klassen door de flexibele opstelling van tussenmuren sterk kan wijzigen. Dit werd opgelost door elk klaslokaal uit te rusten met een vraaggestuurde ventilatie gekoppeld met een CO2-meterWe kunnen stellen dat de lucht de schoolkinderen doorheen het gebouw volgt. Aangezien het aandeel elektrisch verbruik door ventilatie meestal groot is, zal deze vraagsturing bijgevolg voor een grote besparing van het elektriciteitsverbruik zorgen. Dit volledige systeem wordt gemonitord door een gebouwbeheersysteem zodat beheer op afstand mogelijk is.

Door zijn eenvoud qua structuur en indeling blijft het aantal verschillende LED-verlichtingstoestellen in het gebouw beperkt. In het energievriendelijke concept van de daglichtcompensatie gaan verlichtingstoestellen aan de raamzijde automatisch uit indien er voldoende licht binnen valt, terwijl deze langs de gangzijde blijven branden.

Vermits het gebouw diverse functies mixt, is het helemaal uitgerust met een toegangscontrolesysteem en inbraakdetectie. Het ontwerp voldoet aan de strengste eisen qua energiebesparing en blijft tevens beheerbaar en onderhoudbaar.